CORPUS. La festa de les festes ens explica, de forma clara i divulgativa, el perquè, el significat i l’origen de la que està considerada “la festa de les festes”.

Capítol “Barcelona i el correfoc, barret i mocador”. Edita el Cep i la Nansa. Ajuntament de Barcelona. Barcelona, 2019.

FOC, FOC, CORREFOC conté un estudi històric del vincle de la ciutat de Barcelona amb el món del foc festiu.

Fins aquí hem arribat

Amb Jordi Cubillos. Edicions Morera. Barcelona, 2018

Fins aquí hem arribat, es presenta com un llibre original, valent, curiós, divertit, que ens parla sense manies de què fem i com celebrem l’últim adéu. Els seus autors ens faran veure l’empremta profunda que la mort i tot allò que l’envolta ha deixat en la nostra societat en tots els aspectes: costums, expressions populars, patrimoni artístic i cultural, etc.


Escultors de la festa

DDAA. Capítol “ Creadors de figures festives de l’any de la Picor a l’arribada de la democràcia”. Pagès editors. Lleida, 2018.

El llibre recull per primer cop el treball de disseny i construcció d’imatgeria festiva (dracs, gegants, capgrossos i bestiari festiu divers) dels tallers Sarandaca, Ventura&Hosta i Dolors Sans. Presenta les biografies, l’evolució dels tallers i les seves opinions sobre la festa popular mitjançant entrevistes en profunditat. S’exposen de manera detallada les tècniques i els materials de construcció


Una mar d'històries: els falcons

Editorial Mediterrània. Barcelona, 2018.

El llibre infantil Un mar d’històries: Els falcons, s’endinsa en el món d’aquesta manifestació folklòrica catalana amb orígens ben llunyans, ja que provenen de Txèquia. Els protagonistes del conte són l’Oriol i la Vika, que aprendran en què consisteixen aquestes construccions humanes, les colles actives avui i les figures que presenten. El text és d’Amadeu Carbó, especialista en cultura popular, i les il·lustracions són de Subi.

Focs de la Mediterrània. II Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània

DDAA. Capítols “Impacte de la Flama del Canigó en les fogueres de la Ciutat de Barcelona” i amb Francesc Fabregat “ La Flama del Canigó, el primer episodi barceloní”. Editorial Afers. Catarroja,2018.


Santa Eulàlia, Patrona de Barcelona

DDAA. Capítol “ Festes de Santa Eulàlia de Barcelona una construcció constant. Gegants, banderes i penons de Santa Eulàlia de Barcelona”. Edita Ajuntament de Barcelona , Institut de Cultura, Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona. Barcelona, 2018.

Santa Eulàlia ha estat al llarg dels segles objecte de devoció, motiu d'innombrables manifestacions de religiositat popular. Aquest llibre se centra en les representacions de santa Eulàlia, que poden apreciar-se avui en dia en carrers, places o edificis de la ciutat.

L’Abans, Sagrada Família i el Fort Pienc

DDAA. Capítol “Festes i Tradicions”. Editorial Efados. El Papiol, 2017.

El volum recull fotografies representatives de la Sagrada Família i del Fort Pienc entre el 1880 i el 1985, i posa l’èmfasi en l’aspecte humà: la gent, la manera de viure, els costums, les festes i tradicions, a més dels paisatges i edificis singulars.


Celebrem el Nadal

dicions Morera. Barcelona, 2016.

Celebrem el Nadal és un llibre escrit per Amadeu Carbó, reconegut especialista en cultura popular, que explica els elements més populars i les tradicions més emblemàtiques del nostre singular costumari al voltant del cicle nadalenc. Tradicions com l’àpat de Nadal, la Missa del Gall o la nit de Reis, qui és l’Home dels Nassos o el Pare Noel, d’on prové el ritual de fer cagar el tió, per què fem el pessebre o per què mengem raïm per Cap d’Any.

La nit de Sant Joan a Barcelona

DDAA. Capítols “ Introducció” i “ La Flama del Canigó a Barcelona”. Edita: Ajuntament de Barcelona, Institut de Cultura i Àngle Editorial. Barcelona, 2016.

No hi ha dubte que la nit de Sant Joan, vinculada al solstici d’estiu i amb orígens ancestrals, és la més màgica de l’any. A Barcelona també, amb documents que en parlen ja al segle XV. Aquest és el primer llibre que recorre tota la història de la festa a la nostra ciutat.

CANEMÀS, revista de pensament associatiu. núm. 11 Monogràfic dedicat a Joan Amades, 125 anys del seu naixement.

Coordinació del monogràfic. Edita Ens de l’Associacionisme Cultural Català. Barcelona, 2015.

Petita Història de Joan Amades

Amb Antoni Serés. Editorial Mediterrània. Barcelona, 2015

Aquesta Petita Història pretén fer conèixer a grans i petits la biografia de qui fou un etnòleg, folklorista i gran coneixedor de la cultura catalana. El llibre està narrat en primera persona, com si fos el mateix Joan Amades qui ens explica la història de la seva vida, i com va esdevenir un dels màxims referents en el coneixement i la difusió de la identitat cultural catalana.


El Llibre dels gegants de la Ciutat

Edita Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la Coordinadora de Geganters de Barcelona. Barcelona, 2011.

Una aproximació suggestiva a la història dels gegants de Barcelona. Dirigit als aficionats tant com al públic general, el llibre combina les característiques rigoroses d'un treball de recerca amb l'aire més lleu dels anecdotaris, per convertir-se en un instrument divulgatiu imprescindible de la tradició gegantera.

Centenaris, Nans i capgrossos de l’any de la picor

DDAA. Coordinació de l’obra i redacció dels capítols següents: “Introducció”, “De l’any de la picor a un futur per construir. Nans i capsgrossos: un anàlisi contextualitzador”. “Nans de Manresa”, “Nans de Montblanc” “Nanos Vells de Tarragona”, “Família Cap de Llúpia de Vic”. Edicions l’Agulla de Cultura Popular. Tarragona, 2007.

Centenaris. Nans i capgrossos de l'any de la picor' és una guia dels nans i capgrossos centenaris de Catalunya, que recull la informació de les comparses o d'aquells nans o capgrossos en solitari dels quals s'hagin pogut provar com a mínim cent anys d'existència i dels quals es conservin figures originals o algun vestigi.

El Carnestoltes a Barcelona fins el segle XVIIIè.

Autor, Joan Amades. Introducció, Amadeu Carbó. Biblioteca de Tradicions Populars. Edició facsímil. Edicions El Mèdol. Tarragona, 2001.

La Barcelona de segles passats disfressada per Carnaval, les disbauxes, els costums, les prohibicions, la vida quotidiana de la gent en el temps d’una festa que podia acabar en una batalla amb taronges

Caps, Nans Capgrossos i Esparriots a Catalunya.

DDAA. Coordinació de l’obra i redacció del capítol “ Pel Forat del Cap”. Edita Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Barcelona, 2000.

Un dels més importants treballs de recerca sobre la història i evolució dels capgrossos…articles signats per A.Abellan, J.Bernadet, A.Carbó, J.Grau.

Geants, Dragons Et Animaux Fantastiques En Europe

apítol “Géants en Catalogne. La survie d’un élément de fête”. Edita Ministère de la Communauté française de Belgique. Ath, 2000.

En 2003, le Ministère de la Communauté française de Belgique a édité dans sa collection Tradition wallonne, un volume consacré aux Géants, dragons et animaux fantastiques en Europe.



Les Veus del Carrer, Auca dels Baladrers de Barcelona / Auca dels Baladrers d’avui, Crits, Murmuris i xiuxiuejos dels carrers de Barcelona a les portes del segle XXI

Amb Guillem Escriche. Col. Biblioteca Joan Amades, Llegat Consol Mallofré. Edicions El Mèdol. Tarragona, 2000.


Quaderns de Cultura Popular. El Cicle de l’any. El calendari festiu

Edita Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura. El Periódico. Ediciones Primera Plana SA. Barcelona, 2000.

Aquesta col·lecció, coeditada amb El Periódico de Catalunya, està formada per 14 opuscles que expliquen els diferents àmbits de la cultura tradicional catalana.

Corpus, L’auca de la Processó. Un passeig per la història i la festa

Amb Joan Amades i Antoni Serés. Col. Biblioteca Joan Amades, Llegat Consol Mallofré. Edicions El Mèdol. Tarragona, 1997.

Corpus, és un llibre de Joan Amades però amb tres autors. O millor, són dos llibres de tres autors. L’auca de la processó és un treball inacabat de Joan Amades que comenta la festa a partir de l’auca impresa per Jaume Estivill l’any 1815.