Santa Eulàlia de Barcelona, la ben parlada. Una ciutat una patrona. 2021

Comissariat i textos

Adaptada als temps de pandèmia, l’exposició compta amb totes les vessants per conèixer santa Eulàlia: l’arqueologia, les obres d’art, la tradició oral, la festa i la presència de la santa barcelonina arreu del món, posant un accent especial en la Catedral, que també està sota l’advocació de santa Eulàlia. En definitiva, la patrona i la ciutat des d’una mirada molt oberta, pluridisciplinar i enriquidora.



Per no perdre el temps

2020

textos i recerca

L’exposició “Per no perdre el temps” és una aproximació al que va ser la producció de calendaris i almanacs durant tot el segle XIX i principis del segle XX, unes publicacions que es van fer molt populars pels seus continguts pràctics, amb dades astronòmiques, religioses, festives i d’interès agrícola, com podien ser les llunacions, el pronòstic del temps o la celebració de fires i mercats.

Producció: Edicions Morera / Calendari de l'Hermità / Tonis de Tardell / Associació de festes de la Plaça Nova

El Pessebre Vivent vist per...

exposició virtual

2020

Direcció i muntatge virtual

L'exposició que ara us convidem a visitar, està pensada com un pòrtic a la representació. En l'edició d'enguany, per la situació de pandèmia, s'ha optat per fer una retrospectiva de totes les exposicions que s'han fet fins ara, posant en diàleg els diferents treballs, estils i mirades dels artistes visuals i fotògrafs que hi han intervingut.

Corpus de paper. Imatgeria popular recollida per Joan Amades

(2020)

Direcció i textos amb Antoni Serés

En la imatgeria popular, el Corpus Christi ha generat multitud de fulls impresos que, amb profusió, descriuen una festivitat amb 700 anys de tradició civicoreligiosa a la ciutat de Barcelona.

L’exposició ha estat dissenyada utilitzant materials de la col·lecció d’imatgeria del folklorista Joan Amades i Gelats (Barcelona, 1890 - 1959) que es conserva en l’arxiu de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Falles i fogueres

(2016)

Direcció i textos amb Antoni Serés

Falles i Fogueres és un viatge pel cicle de l’any fent parada en aquelles dates i indrets on el foc és un element central.

Falles i fogueres és una producció del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona i forma part del Museu Nòmada.

El Calendari dels Pagesos

(2011)

Documentació i textos.

El Calendari dels Pagesos és una exposició que commemora els 150 anys del Calendari del matix nom..

Actualment es troba integrada dins el Museu Nomada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona .

Joan Amades, la memòria del poble

(2009)

Direcció i continguts

Joan Amades, la memòria del poble és una exposició per descobrir de prop la persona i l'obra de Joan Amades i Gelats, nascut el 1890 al Raval barceloní. Fou un folklorista extraordinàriament prolífic que va documentar llegendes, rondalles, cançons, oficis, arts o, per exemple, festes populars.

Joan Amades, la memòria del poble és una producció de l’Associació Cultural Joan Amades de l’any 2009. Actualment es troba integrada dins el Museu Nomada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona .

La difícil senzillesa de Joaquim Serra

(2007)

Direcció i continguts

L’exposició vol donar a conèixer la trajectòria del Mestre Joaquim Serra i Coromines (Perelada 1907 - Castellterçol 1957 ). Intèrpret, compositor i director és sense cap mena de dubte una de les figures cabdals de la música catalana.

Aquesta exposició és una producció de l’any 2007 de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i Musics per la cobla amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Institut de Cultura de Barcelona, i la Diputació de Barcelona.

Centenaris, nans i capsgrossos de l’any de la picor

(2007)

Direcció i continguts

Aquesta exposició recull la informació de les comparses o d’aquells nans i capgrossos en solitari dels quals s’hagin pogut provar com a mínim cent anys d’existència i dels quals es conservin figures originals o algún vestigi.

“Centenaris, nans i capsgrossos de l’any de la picor” és una producció de la Colla de Capgrossos de Capellades, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona

Caps

(2000)

Direcció i continguts

L’exposició CAPS descriu i desenvolupa de manera resumida i sintètica els conceptes i els continguts temàtics que envolten el món dels nans i capgrossos adaptats al llenguatge expositiu.

l’exposició itinerant “ CAPS, nans capgrossos i esparriots a Catalunya és una producció de l’any 2000 de, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, amb la col·laboració del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i la Colla de Capgrossos de Capellades.

Fa 100 anys, en teniem 40

(1998)

Textos i continguts

Fa 100 anys, en teniem 40, és una exposició que fa un repàs de la història de Badalona i els seus gegants, i recull fotografies tant antigues com la pròpia fotografia i tant noves com la clonació

Goliat, Gegants i Bèsties a Valònia i Catalunya

(1998)

Codirecció i textos

Una exposició, que ens permet comparar el patrimoni festiu dels dos països. Una mostra sense precedents que ens recordarà les figures del nostre país i descobrirà les de la Valònia belga, amb gegants, dracs, nans i tota mena de figures fantàstiques, de les més destacades.

Exposició organitzada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i la Communaute Francaise de Belgique-Bruxelles Wallonie (Saló del Tinell de Barcelona, març 1998)


Coneix els gegants de Barcelona

(1994)

Direcció i textos

Una exposició itinerant produïda per la Coordinadora de Geganters de Barcelona amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona amb motiu del Xè aniversari de la Coordinadora de Geganters de Barcelona l’any 1994.