El Busca-Raons
Aquest espai vol ser un indret tranquil, reposat on poder conversar sobre temes interessants des del punt de vista cultural i/o social amb persones que tenen molt a dir, lluny de convencionalismes i la frivolitat on estem immersos.
Aquestes entrevistes tenen una periodicitat irregular, que és el mateix que dir que no són periòdiques, si fos una carta de restaurant posaría "segons mercat".
L’OBRA DEL CANÇONER POPULAR DE CATALUNYA AL BUSCA-RAONS
El passat 10 de març es va fer públic, a la sala de premsa del departament de Cultura, al Palau Marc la presentació, i l’anunci de la celebració del Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.
Al Busca Raons hem volgut saber més d’aquesta iniciativa que als anys vint i trenta del segle XX va ser tan excepcional i ambiciosa culturalment que ara 100 anys després no n’ha tingut cap que l’hagi pogut igualar.
Conversarem amb l’etnomusicòloga Pilar López Arcos que en sap molt i molt d’aquesta obra immensa de la Cultura Popular.
Benvinguts al Busca-raons.
L’ESPOLI FRANQUISTA DELS ATENEUS CATALANS
Dedicarem aquest Busca-raons a conversar sobre la repressió que el règim franquista va exercir sobre els ateneus, cooperatives, cors etc.
Al BUSCA-RAONS conversem amb Neus Moran i Gimeno (València, 1979), doctora en història contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciada en belles arts per la Universitat Politècnica de València. Autora del llibre L'ESPOLI FRANQUISTA DELS ATENEUS CATALANS (1939-1984) editat per l’Avenç, en col·laboració amb la Federació d’Ateneus de Catalunya i l’ajut de Memorial Democràtic.
Només cal que cliqueu l’enllaç, benvinguts al Busca-raons.
EL PESSEBRE SOCIAL AMB ENRIC BENAVENT VALLÈS.
Ara que s’atansa Nadal és un bon moment per fer una aproximació al món dels pessebres. Visitar exposicions, i sobretot fer-lo a casa.
Dedicarem aquest Busca-raons precisament a conversar sobre la tradició del Pessebre i les seves possibilitats. Ens centrarem i descobrirem el PESSEBRE SOCIAL
Al BUSCA-RAONS conversem amb ENRIC BENAVENT VALLÈS. Pessebrista. Membre del Grup pessebrista de Castellar del Vallès i de l'Associació pessebrista de Vilanova i la Geltrú. Estudiós del pessebre. Membre del Col·lectiu El Bou i la Mula, dedicat a la recerca sobre pessebrisme.
Benvinguts al món del pessebre, benvinguts al Busca-raons, Bon Nadal
DANSA D’ARREL AMB LLUÍS CALDUCH
Dins la programació de la Fira Mediterrània de Manresa va tenir lloc unes jornades formatives dins el marc del Pla d’Impuls de Dansa d’Arrel Tradicional i també una conferència de Lluís Calduch que amb el nom “(re)cordar lligams” donava una nova mirada, personal, al fenòmen de la dansa d’arrel a Catalunya i els seus protagonistes i les seves relacions, els seus lligams.
Dedicarem aquest Busca-raons precisament a conversar sobre Dansa d’Arrel i descobrir o posar llum a alguns aspectes d’aquest àmbit de la Cultura Popular.
Al BUSCA-RAONS conversem amb Lluís Calduch Ramos, mestre de dansa i coreograf, amb un extens curriculum en el món de la dansa i els esbarts.
Benviguts al món de la dansa d’arrel, benvinguts al Busca-raons
BESTIARI 3D
L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya està duent a terme un projecte de digitalització de les figures del bestiari festiu.
Mateu Tres Bosch president d’aquesta federació que aplega la majoria de bèsties del país ens en parlarà a fons
Al BUSCA-RAONS conversem sobre la tasca de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular, els seus projectes, les seves activitats, i sobreot de BESTIARI 3D.
En aquest Busca raons descobrireu un món BESTIAL, Aquest espai vol ser un indret tranquil, reposat on poder conversar sobre temes interessants des del punt de vista cultural i/o social amb persones que tenen molt a dir, lluny de convencionalismes i la frivolitat on estem immersos.
DE LES PRESES A MANRESA AMB JORDI FOSAS
Jordi Fosas i Colomer és un home de la Cultura Popular, la coneix i la gaudeix.
Entre d’altres coses en Jordi Fosas ha estat el director de l’ÉSDANSA de les Preses i actualment és el director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa.
Al BUSCA-RAONS conversem de cultura popular i associacionisme, i de la XXIV edició de la FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA de cultura popular i músiques del món que se celebrarà del 14 al 17 d’Octubre
Fa no tants anys el concepte Patrimoni Cultural Immaterial era un gran desconegut, avui ja no ho és tant tot i que a voltes s'usa de manera confusa.
Al Busca - Raons en volem parlar, del Patrimoni Cultural Immaterial, dels inventaris i de la seva aplicabilitat.
Per fer-ho hem convidat a l'Angels Travé Rafols una penedesenca de cap a peus.
Na Àngels Travé coordina l'Inventari del Patrimoni Cultural Imamaterial, que realitza l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.
Ara que tenim a tocar la festa del Corpus conversem sobre de l’OU COM BALLA amb en NIL RIDER.
En Nil Rider és historiador. Recentment ha publicat el llibre "L'Ou com Balla. L'efimer, el Corpus i la Catedral.
Precisament per això i quan encara celebrem els 700 anys de la primera processó de Corpus a Barcelona, al Busca-Raons volem parlar d'una de les tradicions més arrelades a l'imaginari barceloní, l'Ou com Balla.
Coneixeu Maria Lionza?
Maria Lionza és una divinitat d'origen venezolà empeltada de diverses creences i tradicions. El seu culte ha arribat a Catalunya.
En aquest Busca-Raons la descobrirem molt ben acompanyats, conversant amb Roger Canals.
Roger Canals és Antropòleg, cineasta i ha comissariat l'exposició "Maria Lionza. Una deesa en moviment al Museu Etnològic i de les Cultures del Món a la seu del carrer Montcada de Barcelona.
El convidat del 4 art Busca-Raons és en Jordi Bertran Luengo.
En Jordi, és filòleg, i actualment és professor a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.
Reconegut gestor cultural, és un expert coneixedor de les expressions de la religiositat popular de la Setmana Santa, tema que ha tractat en diversos articles i publicacions.
És per això que en aquesta conversa, en Jordi Bertran, ens farà de guia per les processons, per les confraries, germandats, els seus misteris, els armats i els seus significats.
Un bon moment per descobrir tot aquest univers símbòlic, i devocional del patrimoni immaterial, precisament aquest any que no podran sortir al carrer a processionar.
En aquest Busca Raons, i ja en van tres, conversem amb Liliana Tomàs Roch.
Na Liliana ens descobreix un home, el seu avi, el mestre Joan Tomàs i Parés. Músic, pianista, mestre, compositor, director, folklorista, professor i etnomusicòleg... Inexplicablement el mestre Joan Tomas no forma part del panteó dels grans d'aquest país i mèrits no li falten.
Aquest 2021 celebrarem l'any Joan Tomàs coincidint amb que fa 125 anys del seu naixament.
En Josep Presseguer Salarich és el president dels Tonis de Taradell. Una entitat que més enllà d'organitzar el passant de Sant Antoni a Taradell ha sabut conjugar festa, patrimoni, recerca i recuperació.
El passat 2020 van implantar un protocol de benestar animal tota una novetat, oi més quan la seva creació el van fer conjuntament amb la FAADA una entitat animalista. En aquest Busca-raons parlarem de tot això i més, de les festes amb animals.
1era entrega del BUSCA-RAONS, un espai per la conversa i la controversia, i per començar aquesta serie d'entrevistes hem convidat a en Pep Fornés.
En Pep Fornés és mestre, antropòleg, museòleg i fins fa ben poc ha estat el director del Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona.
En el seu curriculum hi trobem infinitat d'iniciattives culturals i comunitaries. És el primer convidat del "BUSCA-RAONS" on tot conversant descobrirem el seu darrer llibre "El Tió de Nadal. Origens i tradició" de Farell Editors. Una novetat editorial per aquest Nadal 2020.